26 Mart 2015 Perşembe
Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli!!!
Çok geciktirmeden sözünü verdiğim yazıyı biran önce paylaşayım istedim . Benim annem ve babam devlet memuru olduğu için yıllarca birçok şehirde yaşadık. Yaşadığımız şehirlerin hemen hemen hepsinde ya yatırım yada kullanım amaçlı evler alıp sattık. Babamın 4-5 yıl önce emekli olup müteahhitlik yapmaya başlamasıyla da ev alım satımı konusu ister istemez bizim için bir aile uğraşı oldu . Eskiden buyana hep evlenirken kendi evimizi alıp direk kendi evimizde yaşamayı istemişimdir. Ancak şartlar belki müsait olmaz korkusuyla bu isteğimi hiç kimseye açmamıştım. Neyseki herşey gönlümce oldu düğünden 1 yıl önce kendi evimizi almaya karar verdik. Ve düğüne 5-6 ay kala arayışlara başladık. Nişanlımla farklı şehirlerde olmamız nedeniyle bu süreç bizim için çok kolay olmadı elbette. Ama bu dönemde ailemin yıllardır çok ev alıp satması ve babamın bir süredir müteahhitlik yapması bana çok yardımcı oldu. Ev almak gibi önemli bir yatırımın birçok ayrıntısına kadar düşünülmesi gerektiğini öğrendim en başta. Çünkü aldığınız ev sizin için geleceğe yönelik iyi bir yatırım olmakla birlikte yıllarca içinde yaşayacağınız yer olacak. Benimle benzer durumda olan arkadaşlar vardır diye düşünerek ev alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini listelemeye karar verdim. Umarım biraz da olsa yardımcı olurum bu listeyle onlara .
1-) Öncelikle ev almayı düşündüğünüz il ile ilgili bir ön araştırma yapmalısınız. Eğer yaşadığınız ilde ev bakıyorsanız sizin için bu araştırma zaten çok kolay olacaktır. Şehrin yeni imara açılan yerleri nerelerdir; Son yıllarda hangi bölgelere yönelik yatırımlar artmaktadır gibi soruların cevabını bilmek sizin için oldukça faydalı olacaktır.
2-) Ev için ayırdığınız bütçeyi eşiniz yada nişanlınızla oturup gözden geçirmelisiniz. Bu kararı verirken eğer yeni evlilik aşamasında bir çift iseniz eşya ve düğün için yapacağınız harcamalarıda gözardı etmeyin derin. Eğer ev alırken kredi çekmeyi düşünüyorsanız. Kredi faizleri ile ilgili bir ön araştırma yapmalısınız. Aylık ödemelerin sizi zorlamayacağını düşündüğünüze emin olarak kredi çekmenizde fayda var.
3-) Ev alacağınız ilin genel imar durumu ve kendi bütçenizi belirlemek size şehrin hangi semtlerinde ev aramanız gerektiği sorusunun cevabını kendiliğinden verecektir. Ama elbette hangi semtte ev arayacağınıza karar veririken seçtiğiniz semtin ulaşım olanaklarını araştırmanızda da yarar var. Özellikle iş yerinize olan mesafesi eğer toplu taşımayı kullanacaksanız otobüs durakları ve metro istasyonlarına olan uzaklığı evin yerini seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar. Yine eve yakın market, hastane, eczane, çocuğunuz varsa okul olmasıda önemli elbette.
4-) Tüm bunlara karar verdikten sonra nasıl bir evde oturmak istediğinize karar verseniz iyi edersiniz . Büyük bir sitede mi yoksa bahçeli bir evde mi? Ben herzaman için site içindeki evleri tercih ediyorum. Elbette sadece kendine ait bahçesi olan bir ev fikri güzel ama bu büyük aileler için öyle diye düşünüyorum. Site içinde güvenlik, otopark, servis gibi imkanlar çok daha az maliyetli ve sistemli geliyor bana.
5-) Son olarak evin içine girdiğinizde dikkat etmeniz gereken şeylerden bahsedelim. Öncelikle alacağınız binanın kaç yıllık olduğu önemli bir konu. Depremden sonra yapılan binalar genellikle sağlam olarak kabul ediliyor. Bunla birlikte son yıllarda fore kazık temelli evler yada raylı sistemle döşenmiş depreme karşı dayanıklı yapılar yapılıyor. Aldığınız evin kaç yıllık olduğu dayanıklılıkla birlikte yatırım açısındanda önemli bir mesele yeni bir bina alım satım aşamasında sizin için avantajdır. Alım aşamasında avantajdır çünkü kredi konusnda artıları vardır. Ayrıca eski evlere göre daha az tadilat gerektirir. Satım aşamasında avantajlıdır çünkü yeni bir evi satmak 10-15 yıllık bir evi satmaktan herzaman için daha kolaydır. Evin içinde dikkat edilmesi gereken ikinci önemli konu evin metrekaresi. Ev ilanlarına bakarken yazılan metrekarenin brütmi netmi olduğuna dikkat edin. Genelde ilanlarda brüt genişlik verilir. 180 metrekare diye görmeye gittiğiniz ev biranda 150 metrekareye düşer. İllaki geniş ev alın demiyorum yanlış anlaşılmasın biz zaten iki kişiyiz bizim için başlangıçta küçük ev daha iyi olur diyorsanız. 1+1 yada 2+1 evlerede bakabilirsiniz. Bu aşamada evin genişliği yada oda sayısından ziyade planlı olması önemli. Yani üçgen şeklinde bir yatak odası yada 3 duvarı cam olan bir salon sizin için oldukça plansız ve kullanımı zor olacaktır. Alacağınız ev ile ilgili pazarlık yaparken ödenecek tapu harcı, emlakçı ücreti, evin içinde yapılması gereken mecburi bir tadilatın nekadar tutacağını bilmeniz ve buna göre pazarlık yapmanız ise bir başka önerim :) . Şimdiden ev alacak olan arkadaşlara hayırlı olsun diyiyorum :). Umarım önerilerim yararlı olur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder